In fiecare zi auzim ca ni se spune sa mancam mai sanatos si sa fim mai resposabili cu sanatatea noastra. Deci ce inseamna asta? Ce este o dieta de slabit sanatoasa? Ce ar trebui sa cumperi si sa mananci pentru a te asigura ca urmezi un regim alimentar sanatos. Conceptul de a manca sanatos nu este nou, dar ceea ce alcatuieste o dieta de slabit sanatoasa se schimba. Acum 50 de ani o dieta sanatoasa arata diferit fata de cea din ziua de azi.
Dieta si sanatate optima
Majoritatea cercetarilor din nutritie sunt preocupate cu determinarea dietei optime pentru sanatate. Este cunoscut faptul ca multe alimente ajuta la combaterea bolilor iar altele cauzeaza boli. Intr-o lume ideala toti vor sti ce sa manance pentru a garanta ca vor avea o sanatate optima. Este important sa mentionez mai intai ca nu exista neaparat alimente “proaste”. O dieta proasta nu este una care include cateva alimente “nesanatoase” dar mai degraba o dieta care nu este echilibrata. Zaharul, grasimea si sarea sunt esentiale pentru o dieta sanatoasa, dar consumul excesiv este ceea ce cauzeaza probleme.
Cat de mult ar trebuie sa mananci – Calorii
Pentru inceput, ca o dieta de slabit sa fie sanatoasa trebuie sa iti furnizeze destula energie pentru toate nevoile din timpul zilei fara a provoca un castig in greutate (cea mai comuna problema) sau sa pierzi in greutate. Primul pas pentru a realiza o dieta sanatoasa este ca trebuie sa intelegi cate calorii are nevoie corpul uman, pentru ca obezitatea duce la probleme de sanatate mai serioase decat dieta proasta de una singura. Barbatii au nevoie in general de mai multe calorii decat femeile, si pe masura ce imbatranim trebuie sa le reducem.
Principalele caracteristici ale unei diete sanatoase
Putem defini o dieta sanatoasa ca fiind o dieta care iti frurnizeaza necesarul zilnic de energie cu alimente care sunt variate si dense din punct de vedere nutritivi. Dietele care se bazeaza in mare parte pe alimente de baza (paine, orez, paste, cartofi) sunt mai putin sanatoase decat cele care au o varietate mare de fructe si legume, carne si produse lactate.
Deci, care sunt nutritentii pe care trebuie sa ii incluzi intr-o dieta? Sunt 3 nutrienti mari iar apoi nutrientii mici si apa. Nutrientii mari sunt: Carbohidratii, Proteninele, si Grasimile. Nutrinetii mici sunt vitaminele si mineralele plus apa.
Un exemplu de aliment dens in energie este painea. Nu are aproape deloc nutrineti si este doar energie (cam 100 calorii/felie). Un aliment bogat in nutrienti ar fi afinele pentru ca contin multi antioxidanti, vitamine si minerale precum si fibre si zahar (fructoza). De aici vine idea ca trebuie sa ne concentram pe anumite alimente care ne inbunatatesc sanatatea.
Ce este mancatul sanatos?
Ok, sa definim in mod clar ce este o “dieta sanatoasa” nu este posibil, dar cum ramane cu mancatul sanatos? Mancatul sanatos poate insemna multe lucururi diferite. Ca un ghid, toate acestea sunt considerate ca fiind exemple de mancat sanatos:
- Mncatul in mod regulat, in general de 3-6 ori pe zi
- Sa iti incepi ziua cu micul dejun
- Limiteaza mancarea proasta
- Limiteaza alimentele procesate
- Sa mananci o dieta in mare parte vegetariana
- Consuma o varietate de alimente
- Fara consum de dulciuri
- Asigura un echilibru bun de carbohidrati, proteine si grasimi
- Catrolul caloriilor pentru a evita cresterea in greutate
- Mancatul de fructe proaspete si legume partial gatite
- Limiteaza carnea rosie
- Evita grasimile saturate
- Fara mancat noaptea tarziu
- O dieta cu indice caloric mic sau mediu
- Cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi
- Limiteaza sarea
- Limiteaza alcoolul
- Prepararea meselor din ingrediente proaspete
- Sa nu te bazezi pe paine pentru energie
Sunt multe alte reguli pe care le poti aplica pentru o dieta sanatoasa.
Cum sa mananci o dieta echilibrata
O dieta echilibrata a devenit mai putin importanta in ultimi 50 de ani, cel putin, urmad o dieta echilibrata de una singura nu este destul pentru o sanatate buna. Totusi, o dieta naturala echilibrata este sanatosa. Inainte de cresterea alimentelor rafinate si procesate, majoritatea surselor de carbohidrati au furnizat toate nevoile nutritionale ale unei persoane.
Deci urmand o dieta care era bogata in carbohidrati si adaugand cateva proteine si grasimi era un mod bun de a ramane sanatos, acest lucru insemnand ca mancai multe legume si fructe. Oamenii se aprovizionau local si cumparau produse crescute local, deci de-a lungul anului mancau o deita variata. Alimentele procesate, fabricatia in masa a schimbat acest lucru.
In zilele noastre urmand o dieta bogata in carbohidrati ar duce la o nutritie proasta pentru unele persoane, pentru ca multi oameni vor manca aceleasi alimente de baza tot anul – paine, orez, paste si cartofi prajiti. Din cauza acestui motiv multi au devenit obezi si au dezvoltat boli de inima in ultimii 50 de ani. Deci o dieta echilibrata, azi, trebuie sa se concentreze nu numai pe nutineti mari, dar si pe toate tipurile de alimente mancate din acele grupe. De exemplu, in loc sa spunem ca 70% din dieta ar trebui sa fie carbohidrati, sfatul din ziua de azi este cam asa:
- 70% carbohidrati
- 35% alimente de baza: cereale integrale, orez brun, cartofi, paste, cereale
- 35% fructe si legume proaspete
- 20% proteine si grasimi
- 10% produse lactate – lapte, branza, iaurt
- 10% oua, pasari de curte, carne rosie, peste
- 10% gustari – tort, prjituri, sucuri acidulate, ciocolata, branza grasa, ulei de gatit
Aceasta abordare este menita pentru a face mai evident cum sa iti echilibrezi dieta. Vizualizari: 674
|