Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase nu este la fel de confuza sau restrictiva pe cat am fi tentati sa credem la o prima vedere. Primul principiu consta, pur si simplu, in imbratisarea unei varietati de alimente. Un lucru important, de altfel, stiut fiind faptul ca fiecare aliment are anumite contributii nutritive. In plan secundar vin fructele, legumele, cerealelele si alimentele bogate in carbohidrati complecsi, fibre, vitamine, minerale, etc. Restul ar trebui sa provina din produsele lactate cu continut scazut de grasimi, carne slaba (pasari de curte) si peste.
Cu alte cuvinte, programul tau zilnic trebuie sa includa alimente bogate in fibre (cereale, fructe, fasole). Acestea ar trebui sa furnizeze intre 20-30 de grame de fibre dietetice de care aveti nevoie in fiecare zi, ceea ce va reduce absorbtia de carbohidrati. Aceste alimente vin la pachet cu vitamine importante, minerale si fitochimicale. Incepeti prin a taia de pe lista grasimile animale, deoarece contine grasimi saturate care cresc nivelul colesterolului din sange si prezinta alte efecte negative asupra sanatatii. Carnea slaba, carnea de pasare fara piele, poate fi un bun inlocuitor.
Incurajeaza consumul de peste si nuci (grasimi sanatoase nesaturate). Portiile ar trebui sa fie moderate, cu atat mai mult in cazul mancarurilor cu un continut bogat in calorii. Nu trece atat de usor peste calciul esential oaselor puternice si dintilor. Acesta se gaseste in surse cu un continut redus de grasime, cum ar fi laptele degresat si iaurtul scazut in grasimi, neprocesat eventual. Daca nu se poate obtine valoarea optima din alimente, mergeti la farmacie si cumparati suplimente. Intr-o alta ordine de idei, vitaminele si mineralele vor fi extrase din alimente, in niciun caz suplimente. Cele din urma nu pot suplini o dieta sanatoasa, in conditiile in care alimentele reprezinta principala sursa de substante nutritive ce vor fi utilizate in mod eficient in organism. Vizualizari: 675
|